Træ

Træ er et foranderligt materiale, hvor sammensætningen af knaster og årer altid vil være forskellig fra møbel til møbel. Træmøbler vil altså altid være unikke. Derudover er træ et levende naturmateriale der vil blive ved med at bevæge sig og ændre farve gennem levetiden. Træ skal også beskyttes for sollys for ikke at ændre farve ligesom læder og møbeltekstiler. Den største farveændring foregår normalt i begyndelsen. Derfor er det en god ide ikke at lade nips, vaser, duge eller andre ting stå på træoverflader i starten da det kan bevirke at disse steder ikke ændrer ligeså meget farve som resten af overfladen. Luftfugtigheden er med til at træet kan arbejde og dette kan ændre på overfladestrukturen. Ubehandlet træ bør altid kunne ånde og man skal derfor ikke tildække det mere end 12 timer ad gangen, så træet kan indstille sig efter omgivelserne. Man bør af samme grund ikke opbevare træmøbler steder hvor luftfugtigheden svinger.

Oliebehandlede overflader: Den almindelige rengøring kan foretages med en tør klud. Hvis der er pletter kan man anvende en klud hårdt opvredet i sæbevand, 1/4 dl sæbespåner i 1 liter kogt afkølet vand, eller vand med flydende opvaskemiddel. Til den mere grundige rengøring anvendes mineralsk terpentin hvorved mindre lag olie fjernes. Bagefter påføres et tyndt lag olie. Følg producentens anvisninger. Der kan også slibes, med sandpapir korn 320 eller finere, i den våde olie langs træets årer. Sørg altid for at gøre olieklude våde og pak dem ind i stanniol inden de smides væk, da olieklude er selvantændelige.

Ubehandlede og sæbebehandlede overflader: Overfladen kan aftørres med en tør klud. Til pletter kan man anvende en klud hårdt opvredet i sæbevand, 1/4 dl – 3/4 dl sæbespåner i 1 liter kogt afkølet vand, eller vand med flydende opvaskemiddel. Jo tyndere blandingen er desto dybere trænger den ned i træet og jo tykkere desto bedre bliver der øverste lags beskyttelse. Dog slides dette også hurtigere af. Man bør kun anvende brun sæbe til fyrretræ hvor det vil give en let grålig farve. På træsorter der har et højt indhold af garvesyre kan det bevirke en kraftig mørkfarvning af træet. Ved grundig rengøring kan man anvende en blød børste og tørre bordet over med en klud opvredet i sæbevand bagefter. Til fedtpletter der er svære at få af kan man anvende rensebenzin, men det kan få træets fibre til at rejse sig. Er det tilfældet kan der slibes efter med sandpapir korn 180-220. Der må ikke bruges stålduld da det kan give rustfarvning. Slibning vil nedsætte overfladens smudsafvisende egenskab, hvorimod jævnlig aftørring med sæbevand vil mindske fiberrejsningen og forøge overfladens modstandsdygtighed. Tør også altid bordets underside og bagside over da træet ellers kan slå sig.

Lakerede overflader: Overfladen kan aftørres med en tør klud eller en klud hårdt opvredet i vand. Til pletter og snavsede overflader kan man bruge en klud hårdt opvredet i sæbevand, 1/4 dl sæbespåner i 1 liter kogt afkølet vand, eller vand med flydende opvaskemiddel. Tør altid efter med en tør klud. Man skal være opmærksom på at polituroverflader ikke på nogen måde tåler fugt. Til grundig rengøring og pleje kan man anvende specialmidler. Der findes forskellige midler til lyse og mørke træsorter og hvis disse anvendes forkert kan de bevirke en misfarvning af træet. Silikoneholdige midler vil forbedre træets fugt- og smudsafvisende egenskab, men kan gøre det umuligt at lave en oplakering af overfladen. Slibning af lakerede overflader bør altid overlades til en fagmand. Pletter fra sko og lignende på stole- og bordben kan fjernes med rensebenzin.

Voksbehandlede overflader: Overfladen kan aftørres med en tør klud. Brug aldrig en fugtig klud til voksbehandlede overflader. Hvis der spildes fjernes dette straks. Grundig rengøring og pletter fjernes når overfladen er tør. Overfladen renses grundigt med en klud fugtet med mineralsk terpentin. Der kan slibes efter med sandpapir korn 180-220, hvis træets fibre har rejst sig. Der slibes altid i årernes retning. Efterfølgende påføres et lag egnet voks og dette gnides efter med en klud, der har en grov struktur, for eksempel Hessian. Følg dog altid producentens anvisning.

Ludbehandlede overflader: Overfladen skal efterbehandles med specialmidler. Det er altid en god ide at spørge din møbelhandler og følge anvisningen på produktet. Ved manglende vedligeholdelse risikerer man overflader med buer, revner eller sprækker.

 

Skriv et svar