Den Danske Designpris i mere end 40 år

ImageDet har altid været populært at indstifte priser til belønning af det bedste i en branche eller industri. At få prisen som 'den bedste' giver ikke kun anerkendelse til vinderen – i bedste fald er priser med til at fremhæve nye tendenser og skabe innovation i industrien som helhed. De bedste produkter og løsninger er dem, som følger med udviklingen i teknologi og de kulturelle, sociale og samfundsmæssige ændringer. Og nogle gange også dem, der er helt forud for deres tid og på den måde viser nye veje.

Et markant pejlemærke
Den Danske Designpris har med sin over 40 års historie bevist, at den er fulgt med tiden. Dansk design har som industri, produkt og begreb holdt sig stærk og levedygtig og står i dag som et af de mest markante pejlemærker for de danske virksomheders innovationsevne. Her præsenteres et overblik over prisens historie med eksempler fra de danske designprisvindere fra 60erne til i dag.

1965 – ID Prisen stiftes
At hædre det bedste inden for dansk design med en årlig prisuddeling tog sin start i 1965. Dengang hed prisen ID Prisen og blev givet til det bedste danske industrielle design (ID står for industriel design). Dansk design var for alvor blevet et begreb, ikke bare i Skandinavien, men på verdensplan. 'Danish Design' stod  – og står stadig – for det enkle, rene og æstetiske design, hvor brugeren er i fokus.

1980 – IG Prisen kommer til
I 1980 fik ID Prisen en søsterpris, IG Prisen, som belønnede det bedste grafiske industrielle design (IG står for industriel grafisk design). Bomærker, skrifttyper, skilte, symboler, ikoner og meget mere fik nu også en plads på designpodiet.

2000 – Den Danske Designpris
I 2000 blev ID Prisen og IG prisen sammenlagt til Den Danske Designpris, som vi kender den i dag. Med en kort pause i årene 2005 og 2006 er uddelingen af Den Danske Designpris 2007 et jubilæum for dansk design: Det er netop i år fyrretyvende gang, at designpriserne uddeles.

2007 – Designmatters Prisen
Sidste skud på designpris-stammen og nyheden i 2007 er indstiftelsen af Designmatters Prisen. Prisen gives til en mindre eller mellemstor virksomhed, der har satset bevidst på design, og hvor resultatet kan aflæses på bundlinien. Den første vinder af Designmatters Prisen er belysningsvirksomheden Lightyears.

Læs mere på Dansk Design Center.

Skriv et svar